Barns behov måste gå först



Idag går socialsekreterare från Lundby ut i Västnytt och avslöjar allvarliga missförhållanden i stadsdelen. De uppger i inslaget att anmälningar tappats bort på grund av för hög arbetsbelastning.

Att anmälningar tappas bort och inte bedöms är mycket allvarligt  Vissa anmälningar som inkommer till socialtjänsten är mycket allvarliga och rör barns säkerhet, om inte socialtjänsten agerar med en gång kan barn riskera att dö eller utsättas för fruktansvärda övergrepp. Att alla anmälningar får en snabb och korrekt bedömning handlar om rättssäkerhet och om att säkra barns rättigheter.

Jag sitter som ersättare i SDN Lundby, de missförhållanden som nu framkommer har inta redovisats för nämnden. Det som redovisats nämnden har varit en ekonomi som varit i kris, men som nu är i balans. Detta ska ha gjort utan att nämnden behövts fatta några beslut, utan gjort inom tjänstemännens delegation.

Under hösten har chefer fått gå från sitt arbete för att de inte hållit budget. Nu sitter tillförordnande chefer som ej kan verksamhetsområdet och fattar besluten. Det som nu måste göras är att säkra upp arbetsrutinerna runt anmälningar för att säkra att inget barn far illa. Sedan behöver cheftjänsterna besättas med personer med en adekvat utbildning för verksamhetsområdet.

När den akuta situationen är säkrad, måste situationen utredas och analyseras för att inte det ska kunna hända igen. När socialtjänsten inte fungerar som de ska är det de mest utsatta barnen som far illa.

Läs mer om detta härhär och här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem